Phils Verhalen

Tumult op de tolweg

Er komen mooie tijden aan voor Guus Hiddink. Het is begin juni en de zomer staat voor de deur. Hij heeft op dit moment geen club of land onder zijn hoede en ook zijn andere zaken staan op een laag pitje. De jaarlijkse Curaçao-vakantie in augustus is alvast geboekt en verder is hij van plan om het even rustig aan te gaan doen de komende tijd. Lekker fietsen door de Achterhoek of wat met de boot gaan varen. Maar het leukste van alles is natuurlijk dat over drie dagen het WK voetbal in Rusland van start gaat. Dat betekent vier weken lang topvoetbal! Guus reist zelf niet naar Rusland af, want hij heeft geen zin in alle aandacht van de pers en fans. Verschillende televisiezenders in binnen- en buitenland hebben hem gevraagd om als analist langs te komen om commentaar te geven op de wedstrijden, maar hij heeft besloten daar niet op in te gaan. Hij wil dit WK thuis beleven.
  Guus heeft de hobbykamer in zijn villa in Varsseveld omgetoverd tot voetbalbioscoop. Om geen seconde te hoeven missen van de wedstrijden, herhalingen en interviews heeft hij vier Super UltraHD QLED televisieschermen geïnstalleerd, met dolby surround en alles erop en eraan. Er zit een afstandsbediening bij waarmee hij alle televisies afzonderlijk kan bedienen. In de hoek van de kamer staat een rijk gevulde koelkast en Guus heeft de telefoonnummers van verschillende maaltijdbezorgers in zijn mobiel gezet. Aan de muur hangen posters en wedstrijdshirts van bekende spelers en er staat een dressoirkast met voetbaltrofeeën die Guus zelf heeft gewonnen. De ruimte ademt puur voetbal. Gekscherend noemt Guus het de "Footballcave". Familie en vrienden zijn welkom om de WK wedstrijden met hem mee te kijken, zolang ze zich aan de gouden regel houden: tijdens wedstrijden wordt alleen over voetbal gesproken.
  Voor Guus is er dit jaar geen uitgesproken favoriet om de WK titel te pakken. Portugal is als Europees kampioen natuurlijk kanshebber, Duitsland wil haar titel verdedigen en Frankrijk en Spanje zijn de laatste tijd erg sterk. Vanuit Zuid Amerika is de grote vraag hoe sterk Brazilië dit jaar voor de dag komt met sterspeler Neymar en of Messi het Argentijnse team eindelijk eens bij de hand gaat nemen. En dan is er natuurlijk het Nederlands elftal. Dankzij de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Zweden, waarbij Nederland op wonderbaarlijke wijze met 7-0 won, behoort het toch ineens weer tot de outsiders voor de titel. Hoewel Guus een jaar eerder als bondscoach van het Nederlands elftal ontslag had gekregen, is hij nog erg begaan met Oranje. Hij kent geen wrok tegen de spelers of KNVB bestuurders vanwege zijn ontslag, maar hoopt gewoon dat Nederland een mooie prestatie kan neerzetten tijdens dit WK.
  Nog maar drie nachtjes slapen en dan is de openingswedstrijd!

Duizenden kilometers verderop kijkt Ruud Gullit dromerig voor zich uit vanaf de voorste rij in de spelersbus. De assistent bondscoach heeft net zijn mok koffie bijgevuld vanuit het reservoir naast de chauffeur. Hij vindt het lekker om even in gedachten weg te zinken terwijl hij naar het asfalt staart. De snelweg is verrassend goed onderhouden hier in Rusland, vindt Ruud. Het team is die morgen vertrokken vanaf het trainingscomplex waar ze zich de afgelopen drie weken hebben voorbereid op het WK. De bestemming is Moskou, de stad waar hun eerste poulewedstrijd over enkele dagen plaats gaat vinden. De oranje bus waarmee ze vervoerd worden is speciaal ontworpen voor dit WK. Voorop is een leeuwenkop bedrukt die iedereen met een uitdagende grijns aankijkt. De manen van de leeuw lopen naar achter over in zwarte en oranje vlammen. Ruud vindt het erg mooi geworden. Het straalt zelfverzekerdheid uit. Hij hoopt dat zijn jongens zich de komende weken net zo zelfverzekerd zullen manifesteren.
  Na het debacle van het missen van het EK in 2016 kwam er veel kritiek op Oranje af. De bondscoach Guus Hiddink werd ontslagen, waarna ook zijn opvolger Danny Blind de laan uit was gestuurd door de KNVB leiding. Pas toen Ruud samen met Dick Advocaat het roer mocht overnemen, werden de resultaten beter. Toch was het vertoonde spel niet fantastisch geweest en had Nederland zich dankzij de knotsgekke kwalificatiewedstrijd tegen Zweden maar ternauwernood geplaatst voor dit WK. Ruud had een tijd lang last gehad van vertwijfeling. Had hij de taak van assistent wel op zich moeten nemen? Was hij tactisch goed genoeg, en kon hij de jongere generatie wel motiveren? In Nederland werd er gelachen en gehoond, slechts weinig mensen hadden vertrouwen in een goede afloop van dit WK. De zogenaamde kenners in de praatprogramma's liepen natuurlijk voorop met hun kritiek. Volgens hen schortte er van alles aan. Maar Ruud weet inmiddels dat het goed zit. Kijk alleen maar naar het partijtje op de laatste training gistermiddag, hoe ongelooflijk scherp het er daar aan toeging, en dan weet je dat dit Nederlandse team er klaar voor is.
  Ruud ziet dat bondscoach Dick Advocaat, die ondanks zijn nieuwe functie als hoofdcoach van Sparta aan is gebleven als bondscoach, naast de bestuurder strak voor zich uit naar buiten kijkt. Dick is niet zo van interactie met de spelers, hij staat duidelijk boven de groep. Ruud zelf houdt ervan om onderdeel van het team te zijn. Hij staat op uit zijn stoel in de bus en loopt door het gangpad naar achter om de sfeer te proeven bij zijn jongens. De meeste spelers zitten met hun tablets en telefoons voor hun gezicht en grote koptelefoons op hun oren. In Ruud z'n tijd waren de busritten altijd een feest, dan werd er druk gekletst of om geld gekaart, maar de jongens van nu zijn in zichzelf gekeerd en almaar bezig met hun elektronische apparaten. Ruud begrijpt dat dit bij de nieuwe generatie hoort, maar kan zich er moeilijk bij neerleggen. Hij probeert zoveel als hij kan de sfeer in de groep levendig te houden.
  Hij loopt langs Davy Klaassen, de blonde aanjager op het Nederlandse middenveld, die aan een pakje appelsap lurkt terwijl hij zijn hoofd op de maat van de muziek in zijn oordoppen beweegt. Ruud hurkt bij hem neer en wenkt of hij even mee mag luisteren. Davy haalt een dopje uit zijn oor en reikt het aan Ruud, die hem in doet.
  'Lekkere beat man,' zegt Ruud nadat hij er even naar heeft geluisterd, 'wie is dit?'
  'David Guetta,' antwoordt Davy.
  'Guetta, goeie DJ,' zegt Ruud terwijl hij met zijn schouders hippe dansbewegingen maakt. 'Misschien kunnen we ergens in Moskou wel een nachtclub opzoeken. Potje aan de gordijnen hangen, gaan we die Russische chickies effe gek maken. Wat denk je ervan, ouwe player?'
  Ruud stompt Davy uitdagend tegen zijn schouder. Davy, bepaald geen feestbeest, lacht verlegen. Achter Davy zit Georgino Wijnaldum, de aanvallende middenvelder van Liverpool, driftig over zijn iPad te swipen. Ruud geeft Davy zijn oordop terug en stapt naar Georgino toe terwijl hij met zijn armen een verdedigend gebaar maakt.
  'Hé Gini, niet te wild doen met dat ding hè, je lijkt Rico Verhoeven wel. Straks blesseer je nog iemand met die gekkigheid. Welk spel ben je aan het doen?'
  'Eliss Infinity,' antwoordt Georgino zonder op te kijken. 'Rickie Karsdorp heeft gister een nieuwe high score gezet maar ik heb het bijna weer verbroken. En hij gebruikte hacks, maar ik speel het helemaal legit.'
  Ruud heeft geen idee waar Georgino het over heeft, maar kijkt aandachtig mee over zijn schouder.
  'Kicke zeg, al die gasten afknallen. Als je er van de week een paar op het voetbalveld zo aanpakt, dan winnen we zeker. Had ik je trouwens al eens verteld over die e-sporters die ik begeleid?'
  'Ja zeker vijf keer, coach.'
  Naast Georgino zit Sven van Beek met zijn knie ingepakt in een ijszak. De vorige dag heeft de jonge verdediger van Feyenoord zich verstapt tijdens de training.  
  'Heeft Gini dat net bij je gedaan met z’n geswipe, Sven?' vraagt Ruud waarna hij luid om zijn eigen grap lacht. 'Effe serieus, hoe gaat het met je pootje vandaag?'
  'Gaat wel,' antwoord Sven met een vertwijfelde blik, 'het is nog wat dik maar ik hoop dat ik op tijd fit ben voor de wedstrijd.'
  'Ach, anders giet je vlak van tevoren een flessie Russische wodka naar binnen, dan voel je er niks meer van.'
  Lachend loopt Ruud verder naar achter. Nadat hij de hele bus door is geweest, praatjes makend en dollend met de jongens, gaat hij weer voor in zijn stoel zitten, om onderuit gezakt in gedachten te verzinken. Het is net een soort schoolreisje, denkt Ruud, en hij glimlacht tevreden. Er kan weinig meer tussen het team en een mooi WK komen.

Net op het moment dat Ruud zijn ogen wil sluiten schieten er twee gecamoufleerde pantserwagens van achter een struik in de berm de weg op en gaan voor de spelersbus uit rijden. Nog vier andere legerwagens komen tevoorschijn en rijden een stuk voor de bus uit om even verderop een wegversperring te vormen. De bus wordt vlak voor de versperring tot stilstand gedwongen. Mannen in legerkleding en met mitrailleurs springen uit de wagens en stellen zich verdekt op achter hun voertuigen. Enkelen van hen verkennen snel de omgeving, terwijl anderen hun geweren op de bus richten. De auto's die nog voor de bus rijden worden gesommeerd om door te rijden langs de versperring, terwijl alle auto's erachter op enige afstand worden tegengehouden.
  Ruud ziet vanuit zijn stoel dat zes gewapende mannen naar de zijkant van de bus rennen en zich verdekt achter elkaar bij de voordeur opstellen. Door het raam ziet hij dat één van hen iets op de deur plakt en een teken geeft aan de anderen, die zich bukken en hun hoofden beschermen. Ruud voelt dat hij dekking moet zoeken en duikt snel het gangpad in. Net op tijd, want de deur van de bus springt met een harde knal uiteen. Onder luid gerinkel vliegen glasscherven door de bus. De voorste soldaat pakt een pistool uit zijn holster en springt, terwijl hij gedekt wordt door twee anderen met mitrailleurs, door de opening de bus in. Er klinkt een schot, waarna bloedspetters in het rond vliegen. Ruud ziet vanuit zijn ooghoek dat de chauffeur door zijn hoofd is geschoten en zijn lichaam nu naar buiten wordt gesleurd. Daarna wordt Dick Advocaat omhoog getrokken. Hij krijgt een zak over zijn hoofd en wordt naar buiten geleid. Drie soldaten stormen naar binnen en verdelen zich over de bus. Al zwaaiend met hun wapens dwingen ze de spelers om zich bukkend in hun stoel terug te trekken. Ruud wordt door een soldaat in zijn nek gegrepen en in een stoel gedrukt.
  'Zat-knees, ee-dee na khuy!' roept de man terwijl hij dreigend zijn pistool voor Ruud zijn gezicht houdt. Ruud begrijpt dat hij zich koest moet houden. Eén van de mannen kruipt achter het stuur en start de bus. Hij zwaait gebaren naar de wegversperring, waarna een legerauto opzij wordt gereden en er een opening ontstaat. Met het gat nog in de deur komt de bus in beweging en rijdt door de versperring. Twee van de legerwagens rijden voor de bus uit, terwijl de andere wagens naast en achter de bus gaan rijden. In colonne vertrekken ze richting een nieuwe bestemming.

Volgende hoofdstuk: De wereld in haar macht